Wat kost een vastgoedmakelaar? Ontdek onze tips!

70152438 3361052030579163 8912772023621517312 n

 

Bij het verkopen of verhuren van een huis of appartement wordt vaak een beroep gedaan op de diensten van een vastgoedmakelaar. Met welke kosten moet je dan rekening houden?

De kosten van een vastgoedmakelaar worden gedragen door de verkoper of verhuurder van het pand. Er bestaan daarbij geen vaste regels van hoeveel een makelaar mag aanrekenen. Deze is vrij om met jou een bepaalde vergoeding overeen te komen.

Werken met een commissie

De meeste makelaars zullen je voor hun prestaties een commissie aanrekenen. Gaat het om een verkoop, dan ligt het percentage van de commissie vaak tussen de 2 en de 5 % van de verkoopprijs. Heel wat makelaars werken daarbij aan 3 %. Bij een verhuring wordt vaak een vergoeding gevraagd ten belope van één maand huur. Hou er rekening mee dat je op deze bedragen ook nog BTW moet betalen.

Vergelijk

Je kan de tarieven van verschillende makelaars met elkaar vergelijken. Vergelijk daarbij meteen ook hun dienstverlening en de eventuele uitstraling die een bepaald kantoor heeft. Je kan ook trachten met de makelaar van je keuze te onderhandelen over een ander (lees: lager) tarief. Je weet immers maar nooit of de makelaar al dan niet bereid is iets van zijn voorgestelde prijs af te doen. Zorg er alleszins voor dat het tarief waartegen je makelaar werkt duidelijk is aangegeven in de overeenkomst die je met hem afsluit.

BIV makelaar

Vastgoedmakelaars moeten erkend zijn. Zij moeten een BIV nummer hebben. Ging je in zee met een ‘illegale’ vastgoedmakelaar, dan kan je weigeren hem de vergoeding die hij je vraagt te betalen. Het contract dat je met hem afsloot is nu eenmaal nietig. Bij Modalis beschikken wij uiteraard over een BIV nummer.

 

Wilt u meer informatie? Vraag een informatiegesprek aan om meer te weten over onze werking!